CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

24 oktober 2011

Kookschrift van mijn moeder



Ik denk zo'n anderhalf jaar geleden kocht ik een schrift voor mijn moeder, zodat ze al haar eigen
kookrecepten erin kon schrijven. Voor haar kleindochter. Het zijn de recepten die ze al zoveel jaren hetzelfde maakt en die wel allemaal zo lekker vinden. Vorige week zei ze. Neem hem nu maar mee, want ik geloof dat ik nu alles er wel in heb geschreven. En het is zo mooi geschreven nog.



Ik zal de inhoud even opschrijven.


  1. Basisrecept Cakebeslag
  2. Mokka creme maak je zo
  3. Taartbodem
  4. Soesjes
  5. Appeltaart
  6. Boterkoek
  7. Stroopwafels (met een echt ouderwets stroopwafelijzer) 
  8. Zandkoekjes
  9. Spritskoekjes
  10. Hazelootkoekjes
  11. Vlees braden doe je zo
  12. Andijviesla voor 2 personen
  13. Hutspot
  14. Dit is het recept van Koulach van Oma
  15. Kroten doe je zo
  16. Hasjee voor 2 personen
  17. Voordelig aardappeltjes bakken
  18. Boerenkool
  19. Griesmeelpudding met bessensap
  20. Oliebollen\
  21. Appelflappen
  22. Erwtensoep
  23. komkommer schillen.
23 recepten in een schriftje geschreven door mijn moeder. En ik geniet op de manier waarop ze alles heeft opgeschreven. Met een vleugje humor.  Het is niet een heel kookboek, maar wel staan de lekkerste recepten erin.  Het is dus voor ons een heel kostbaar bezit. 
Oma's Mokkataart, de rauwe andijvie die ze mm dun snijdt met een zure doop. Heerlijk. 
Griesmeel pudding. De kinderen zijn er dol op. en ook op Oma's Koulach...Ja ze schrijft het echt zo.
Oma's draadjesvlees. Heerlijk! En echt ik doe wel eens een poging ,maar zo lekker als mijn moeder dat kan. krijg ik het niet voor elkaar. 
En dan de zelfgemaakte stroopwafels. Als mijn moeder stroopwafels bakte, konden we maar beter niet in de keuken zijn want elke seconde werdt geteld. bolletje in het ijzer. tellen en dan gelijk  de wafel opensnijden, ijzer omdraaien, tellen stroop ertussen en dicht, ijzer van het vuur en  zo ging het achter elkaar door. 
En binnenkort wil ik nu samen met mijn dochter al die recepten een keer gaan maken. Want ze zal geen jaar meer thuiswonen denk. Ze is met haar vriend al druk bezig om een huis te zoeken. Het lijkt me nu zo leuk om dit van de winter te gaan doen. Ze mag het schriftje dan meenemen, maar nu staat het nog even tussen mijn kookboeken. ;-) Misschien schrijf ik er ook wel een paar recepten in  ;-) 
















Zo simpel en zo lekker bij de warme maaltijd.
Zelf doe ik nog een schepje suiker doorheen.
Want ik hou van zoet (hihi) 

26 reacties:

Jacomijn

Inderdaad, echt iets om te bewaren en later weer door te geven !!! En die tekeningetjes en weetjes tussendoor !!! Leuk !!!!

Linda

O,wat leuk,ik ben ook dol op dat soort tastbare herinneringen wees er maar zuinig op!!

Mirjam

Wat een leuk idee van je om je moeder haar recepten op te laten schrijven, dat is nog eens een nalatenschap... Heel mooi. En vooral ook omdat het jullie eigen recepten van vroeger en nu zijn... Allemaal heel herkenbaar.
Groetjes,
Mirjam

Betsy

wat een geweldig idee! Wees er maar zuinig op. Dit wordt een dierbare herinnering aan je moeder later. De recepten zijn ook uniek.
Fijn dat wij ook een kijkje in de keuken van je moeder mochten nemen.

lieve groet,
Betsy
Wolatelier DiAn

Happy in red

Wat een superidee zeg!! Dat zijn nog eens echte herinneringen. Ik eet nog steeds álleen stoofpeertjes zoals mijn oma ze maakte en alleen de snert van mijn moeder. Hopelijk heeft je dochter er straks veel lol van.
Esther.

Phebe and Jane

Wat een ontzettend leuk idee en een prachtige herinnering aan je moeder. En ook zo leuk om samen met je dochter de recepten te maken.
Groetjes,
Marian

Angélique

Geweldig! Eigenlijk had je haar 2 schriftjes moeten geven...
Maar zoals het van je moeder smaakt, zal jij het waarschijnlijk nooit krijgen, simpelweg omdat je moeder het maakt. Ik denk dat dat komt omdat iedere moederliefde anders smaakt. ;-)
(ik krijg het ook nooit zoals mijn moeder, al ben ik nog zo nauwkeurig)

Anoniem

leuk hoor hoe het van de ene generatie overgaat op de andere......en wat heeft je moeder een duidelijk handschrift, dit is echt heel waardevol.
groetjes Marjolein

Jennifer

LEUK LEUK LEUK LEUKK MAMMMMSSSS

Juud

wat een rijkdom om zo'n boekje te hebben speciaal van je moeder.

Haakmuts

Och wat een gouden schat is dit boekje, dit is echt zo waardevol daar kan geen gouden ketting tegen op. Ik heb een heel klein notitieboekje waarin mijn moeder de maten en de truien van de kleinkinderen in heeft op geschreven.
Ze had parkinson dus je ziet het handschrift steeds slechter worden maar het boekje is me zo dierbaar, dat zal straks het kookboekje van jouw moeder ook zijn.

MrsYarnart

it is a good idea to collect the family recipes, i am actually doing the same :) i am writing down the old favourites of my family. i am also interested in yours. it would be interesting to make some simple dutch dishes!

Jacqueline

Wat een leuk idee! En dat word nog eens gezellig kookles uit oma's boekje samen met je dochter.. gezellig samen kokkerellen!

Karin

Geweldig zo`n schrift het water loopt me in de mond.Ik heb het kookboek van BlueBand ooit eens gekocht waarin drie generaties hun favoriete recepten hebben opgeschreven en idd. ook de hachee en gebakken aardappeltjes ontbreken daarin niet.

Groetjes

Marjo

Ohhhhhh zo leuk hè ? Ik heb ook een schriftje van mijn moeder ...en haar zo bekende handschrift ...helaas is het schriftje door haar niet vol geschreven omdat ze inmiddels is overleden,maar het is me zo dierbaar....ik heb het nu inmiddels wel volgeschreven met mijn lievelingsrecepten ...

Marjo

Johanna

Zo leuk, voor jezelf en voor je kind. Schrijf jij nu ook erin? Of maak je zelf een schrift voor later?

Moos

Wat een onwijs leuk idee!!! En zo gaan familietradities zeker niet verloren!!!!!

Beertje Zonn

Wat een leuk idee en een prachtige herinnering aan je moeder.
En dank voor het berichtje op Willy blog!
Beren groetjes van,

Beertje Zonn

Ans

Wat een waarde heeft zo'n schriftje. En de zure doop, daar heeft mijn man het altijd over dat zijn moeder dat zo lekker kon klaarmaken. Ik ben maar met mijn pogingen, om dat ook te kunnen, gestopt. Want van zijn moeder smaakte het lekkerder.

Willy

Hallo Peetje, ik vind het ook een erg leuk idee en heb er even in zitten lezen. Leuk dat ze er ook meteen de vindplaats van de hazelnoten bij vermeld. En zelf stroopwafels bakken, wat zullen die heerlijk zijn en die geur!
Groetjes

by Ieke

Wat mooi! Ooh, dit vind ik echt een super gebaar. Van oma, voor haar kleindochter (en dochter natuurlijk, die mag het boekje vast wel eens lenen van haar dochter). Het ontroert me wel een beetje, want mijn ene oma heeft heel veel van haar lekkere recepten niet meer met ons kunnen delen. Wat zou ik dit graag gewild hebben!

Jonneke

Wat een ontzettend leuk idee! Echt een schriftje van bijzondere waarde!
Geniet ervan!!!
Groetjes, Jonneke

Sandra

Dit is een schriftje om te koesteren

Roos

Heel mooi, daar zal je vast vaak in kijken en recepten uit halen.
Een schrift om goed te bewaren......
Roos x

Unknown

Wat leuk is dat, ook een leuke herinnering voor je dochter later. Ik bak nog altijd koekjes volgens een recept van mijn oma, zijn de favoriet van mijn man, en als ik ze hier ergens mee naar toe neem, zijn er altijd wel mensen die het recept vragen.

Elizabeth

Dit is echt leuk...., heel bijzonder om te hebben en later koesteren jullie dit, weet ik zeker!

Een reactie posten